21 Mayıs 2011 Cumartesi

Akciger kanseri nedir?

Bugün dünyada en sik rastlanan kanser türlerinin basinda akciger kanseri geliyor. Özellikle son yillarda akciger kanserine yakalanan kisi sayisinda büyük artis görülüyor. Eskiden genelde altmis yas üstündeki erkeklerde rastlanan akciger kanseri bugün hem kadinlarda da görülebiliyor, hem de daha genç erkeklerde de… Peki akciger kanserine neden olan seyler neler: Arastirmalara göre akciger kanseri ile ilgili görülen birkaç sey tespit edilmis. Bunlardan birisi sigara… Sigara içen ya da sigara içilen ortamda kalan kisinin daima risk tasidigi unutulmamalidir. Diger yandan berilyum gibi, akbestoz gibi ve radon gibi kanser yapici çesitli maddeler akciger kanserini de tetikliyor. Ayrica daha önce tüberküloz yani verem geçirenlerin nedbe dokusunun üstünde akciger kanseri ortaya çikabilir. Akciger kanseri genetik bir hastalik olarak da degerlendirilebilir. Ailesinde bu hastaliga yakalanan kisiler risk altinda olduklarini unutmamalidir.



Akciger kanserinin belirtileri
Akciger kanserinin çok net belirtileri vardir. En dikkat çekici belirtileri kanli balgam, akcigerlerde iltihap, geçmeyen öksürük, gögüste agri, sürekli balgam çikarilmasi, seste kisiklik, gögüs kafesinin içinde sivi olusmasi, boyun ve bas kisimda olusan ödem… Bütün bunlarin yani sira kiside istah kaybi ve beraberinde kilo kaybi baslar, kemige yayilim olursa kemikler agirmaya, karacigere yayilim olursa karacigerde büyüme, beraberinde agriyla ates, beyne yayilim olursa kimi nörolojik belirtilerle nöbetler ve hormonel bozukluk görülebilir.

Akciger kanseri tanisi

Akciger kanserinin tanisi su yöntemlerle konuluyor: akciger grafisi, yani gögüs röntgeni ile bilgisayarli tomografi çekiliyor, balgamda hücre inceleniyor, bronkoskopi ile hava yollarina bakiliyor, biyopsi için parça aliniyor, öteki ileri tetkikler ile tani konuluyor.

Akciger kanseri tedavisi

Akciger kanseri olan kisiye tani konulduktan sonra tümörün ne kadar büyük olduguna, yayildigi bölgeye ve patolojik tipine uygun olarak üç çesit tedavi uygulaniyor. Bunlar; ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder