21 Mayıs 2011 Cumartesi

Nesli tükenmekte olan hayvanlar nelerdir?

Nesli tükenmekte olan veya tükenme asamasina gelen, soylari yok olma asamasindaki hayvan türleri bulunmaktadir. Sayilarinin giderek azalmasi, bir neslin tükenmekte oldugunun belirtisidir. Gerekli önlemler alinmazsa yok olmalari kaçinilmaz bir sondur. Nesli tükenmekte olan hayvanlar, Dünya Dogayi Koruma Birligi adi verilen, kisaca IUCN seklinde yazilan birligin yayimladigi kirmizi listede mevcuttur. Bu liste her 2 yilda bir yayimlanmaktadir. Bu listedeki hayvan türlerinin yetiskin birey sayilari 50den fazla degildir.



Nesli tükenmekte olan hayvanlar;


Dev panda
Dev pandalarin nesli tükenmektedir. Dünya Dogayi Koruma Vakfinin (WWF) 1961 yilindan beri sembolü olan dev pandalar, bu vakif için diger hayvanlardan daha özeldir. Anavatani çindir ve çinin milli amblemi dev pandadir. Siyah beyaz kürke sahiptir, 150 cm boylarinda, ortalama 125 kilo agirligindadir.


Kutup Ayisi
Kutup ayi, bilimsel ismiyle ursus maritimus da nesli tükenen hayvanlar listesinde yer alir. Küresel isinma nedeniyle kutuplardaki buzullarin hizli bir sekilde eridigi bilimsel bir gerçektir. Bu nedenden dolayi kutup ayilarinin nesli tehlike altindadir. Küresel isinmaya bi önlem alinmaz ise kutup ayilari önümüzdeki 50 yil içinde %35 oraninda azalacak. Bu azalmanin devami gelecek ve kutup ayilarinin nesli tükenecek. Yapilan ölçümler sonucu 100 yil sonra buzullar %50 oranin azalacak ve kutup ayilarinin yasam alani kisitlanacak.


Penguenler
Penguenlerin bir türü olan imparator penguenler de nesli tükenen hayvanlar arasinda. Antarktik adi verilen kiyida yasamini sürdüren imparator penguenlerin sayisi hizla azalmakta.


Kisa Gagali Yunus
Bilimsel adi delphinus delphis olan kisa gagali yunus, bir diger nesli tükenen hayvan türü. Av yasaginin olmamasi nedeniyle son 50 yilda sayilari %50 oraninda azalmistir.


Nesli tükenmekte olan diger hayvanlar ise sunlardir; Akdeniz foku, Anadolu Leopari, Carrette Carrette, Kelaynak kuslari ve Goriller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder