21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çernobil Nükleer Felaketi nasil gerçeklesti?

Bugüne kadar gerçeklesen büyük felaketlerden biri olan çernobil nükleer felaketi 1986 yilinin Nisan ayinda gerçeklesti. Tam tarihi 26 Nisan 1986dir. Sonradan bagimsizligini kazanan ancak 1986 yilinca sovyetler birligine bagli bulunan ukraynada meydana gelen bu nükleer felaket bir çok insanin sonunu getismistir.



Bataklik bir bölgede bulunan çernobil nükleer santrali, ukraynanin baskenti olan kieve 100 KM uzakliktadir. Bu nükleer santralde gigawatt elektrik üreten reaktörler bulunmaktaydi. Bulunan reaktör sayisi 4tü.  Bu reaktörler sayesinde ukraynada tüketilen elektrigin bir kismi elde ediliyordu.


1970 yilinda yapimina baslanan santralde faaliyete ilk geçen reaktör 1977 yilinda, ikinci reaktör 1 yil sonra, üçüncü reaktör 1981 ve dördüncü reaktör de 1983 yilinda ukraynanin elektrigini üretmeye baslamistir.


25 Nisan 1986 tarihinde dördüncü reaktör bir süreligine bakim yapilmak için devre disi birakilacakti. Bu uygulama sirasinda olusabilecek güç kesintileri için bir test yapmaya karar veren teknisyenler bazi bölümlerin kapatilmasi talebinde bulundu.  Bulunduklari bu talep bir felaketin talebiydi. Kievde enerjiye ihtiyaç oldugu için test yaklasik 9 saat kadar geç yapildi. Gece 11 gibi teste tekrar baslandi. Saat 12 yi geçtiginde ise reaktör gücünü aniden kaybetmeye basladi. Teknisyenlerin tüm çabalarina ragmen reaktör devre disi kalip kontrolden çikti.


Güvenlik sistemleri kapali oldugu için reaktör tam olarak 26 Nisan 01:23 te patladi.


Dünya basini bu patlamadan 2 gün sonra haberdar oldu. Stokholm’deki Forsmark Nükleer Santralinde çalisan teknisyenler, bu santrale yakin ve oldukça yüksek radyasyonlara rastladilar. Avrupada bulunan diger santraller de ayni olaya rastlayinca sovyetler birligiyle iletisim kuruldu.


Sovyetler birligi nükleer felakete dair bir bilgileri olmadigini söyleyip, bir reaktörün hasarli oldugunu açiklamasina ekledi. Ancak gerçegin ortaya çikmasina engel olamadilar.


Santralde meydana gelen yangin yaklasik 2 hafta boyunca söndürülemedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder