21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bel ve boyun fitigi egzersizleri

Bel ve boyun fitiklari özelikle masa basi is yapanlarda sürekli ayakta veya oturarak ayni pozisyonda çalisanlarda agir isçilerde ince ve uzun kemiklilerde ve sportif bir yapiya sahip olmayan kisilerde en çok izlenen durumlardir. Bel ve boyun fitigi için yapilabilecek egzersizler kisaca su sekilde anlatilabilir.



Omurgamizin yükünü paylasan sirt ve omur kaslarinin en çok sevdigi egzersiz yüzmedir. Özelikle sirt üstü yüzme bir çok vakada ameliyata gitmeden sorunu çözüm kisinin rahatlamasini saglar. Felç noktasinda bir çok basarili ameliyata imza atan cerrahlarimizda ilk evrelerinde ki fitik hastalarina önerileri özelikle sirt üstü yüzmeleridir. Doktorlarin yönlendirdigi pek çok vakada sirt üstü yüzmenin yani sira evde kendilerinin de yapabilecegi egzersizlerle birlikte çalisma yaptirdigimiz omurga sorunlu kisilerin 4-6 hafta içinde rahatladiklarini görmekteyiz.


Omurga sorunu olan kisileri en çok rahatsiz eden diger bir konuda stres ve duygusal yogunluktur. Sinir kanallarinin bulundugu bölgenin hassasiyeti ile ilgili olarak kisilerin yasadiklari sorunlari önce omurganin sorunlu bölgede hissederler. Yüzmenin etkili olmasinin diger bir nedeni ise iste bu durumda ki rahatlatici etkisidir. Egzersizi yapan kisiler de ki rahatlik yükselen endofrin yani mutluluk hormonunun müsekkin etkisinin sagladigi rahatlama ve mutluluktan gelmektedir.


Omurga sorununuz varsa veya oldugundan süphe ediyorsaniz mutlaka bir beyin cerrahina görünüp mr çektirmeli ve fitiginiza dair doktorunuzun önerilerine uymalisiniz. Eger doktorunuz egzersiz öneriyorsa uzman bir egitmen esliginde düzenli olarak ortalama 3-6 ay aralikli bir periyotta haftada 2-3 gün egzersiz yapip bu çalismalari aksatmamak için evde yapabileceginiz türden çalismalarin da neler oldugunu ögrenmelisiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder