21 Mayıs 2011 Cumartesi

Brakial pleksus nedir ?

Brakial pleksus nedir
Boyun bölgesinde bes sinirin bir birleri ile ag seklinde iç içe girerek ve dallar alarak omuz bölgesine kulu yukari kaldiran 2. dirsekte bükmeyi saglayan 1 ve dirsegi açan el bilegi ile parmaklarin açma kapama hareketlerini yaptiran 3 sinirden olusan yapi. Bu hareketler disinda duyuyu saglayana sicak soguk ayrimini yapmayi el ve kolun terleme gibi fonksiyonlarini düzenleyen sinir sisteminin önemli bir parçasidir.



Kimlerde görülür
Brakial plesus yaralanmalari dogum sirasinda bebeklerde kazalar trafik motorsiklet ve is kazalari atesli ve kesici silahlarla yaralanmalarda cerrahi yaralanmalarda radyoterapide virütik hastaliklarda tümör basilari ve metastazlari sonralari eriskinlerde görülebilir. Iri bebekler ki genellikle 4000 gr. Dan daha agir bebeklerde uzamis dogumda ve diyabetik annelerde daha sik ortaya çikiyor. Bas gelisi bebeklerde çikimda omuz takilmasi en önemli neden iken dogum ne kadar zor olursa yaralanma siddeti ve yaralanmanin kök miktari o kadar fazla oluyor. Makat gelisi bebeklerde ise kilo genellikle fazla olmuyor daha çok alt kök yaralanmasi yani elde felç orani yüksek oluyor. Acil sezeryanlar sirasinda da görülebiliyor. Nadir olarak iki kolda da yaralanma olabiliyor.


Hangi siklikla ortaya çikiyor
Yapilan bir çalismaya göre her bin dogumda bir rastlandigi için yilda 1300 civarinda bebek brakial pleksus yaralanmasi ile doguyor dünyada görülme sikligi ise binde 0,3 civarindadir.


Erken teshis için ilk 48 saat içinde yapilan muayene çok etkilidir.


Brakial pleksus tedavisi
Brakial pleksus yaralanmasi ile dogan bebeklerin öncelikle anne ve babasinin psikolojik tedavisi gerekiyor. Aile bebegin muayenesi sonrasinda detayli olarak bu konuda bilgilendirilmeli. Daha önce benzer yaralanmalardan tedavi edilmis hastalardan örnekler verilmelidir.


Kolun çengelli igne ile yataga tespiti ve cihaz kullanimi gibi yöntemler eskiden çok kullaniliyorken günümüzde terk edildi. Hatta bu yönetmler kesinlikle yasak ve de sakincali. Dirsek bkme haraketlerinee ilk bir ayda basaltilan hastalar genelikle tamamen düzeliyor. Üst kök tutulumu olan hasatalarda 3. aydan sonra dirsek bükme hareketi baslayanlarin ileride 2 yasindan sonra omuz hareketlerini artiracak elini agzina ensesine götürmesine yardimci olacak adele nakli ameliyati gereklilik orani çok yüksektir. Brakial pleksus ile gelen hastalarin %15-20 sinde erken sinir tamiri ameliyati gerekiyor. %80-85 inde hasta ise kendiliginde iyilesiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder