21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çocuklar için dis dost gidalar

Çocuklar 3-4 yasina geldiklerinde çitir çitir besinlere yönelmeye baslar. Bunun sebebi çocuklarin çitirdayan gidalara karsi daha yogun bir istah duymasiyken diger bir sebebi de dis gelisimlerinin devam ediyor olmasidir. Süt dislerinin saglam olmasi gereken bu dönemde çocugun yeterli ve dengeli beslenmesi ve dis dostu gidalarin çocugun beslenme düzeninde yer almasinin önemi vardir.



Disin yapisi için önemli olan minerallerin basinda kalsiyum fosfor ve flor gelir. Bu minerallerden zengin besinler de çocuklarin dis sagligi açisindan son derece önemlidir.


Süt ve süt ürünleri : Süt yogurt ayran peynir kefir gibi süt ürünleri kalsiyum mineralli dis yapisinin temelini olusturur. Çocugun günde iki su bardagi süt ve iki dilim peynir tüketmesi gerekir
Pekmez : Kalsiyum içeren bir diger besinsel kaynaktir.
Yumurta: Yumurta sarisi fosfor açisindan zengindir.
Hayvansal kaynakli ürünler: Et tavuk ve balik gibi besinler fosfor açisindan zengindir.
Içme suyu: Günlük flor ihtiyacini karsiladigimiz temel kaynak içme suyudur.
Deniz ürünleri: Flor mineralleri açisindan diger zengin besin kaynagi deniz ürünleridir.


Dis sagligi deyince diseti sagligini da hatirlamak ve ona göre beslenmeye dikkat etmek gerekir. Dis etleri sagliksiz oldugunda dislerin kaybi kolaylasir. Dis eti sagligi ile günlük c vitamini alimi iliskilidir. C vitamini yönünden zengin olan besinler taze sebze ve meyvelerdir. Oyun döneminde olan bir çocugun günde 3 porsiyon sebze meyve tüketmesi gerekir. Turunçgiller koyu yesil yaprakli sebzeler patates domates ve yesil biber c vitamini açisindan çok zengindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder