21 Mayıs 2011 Cumartesi

Emzirirken meme problemleri ve alinacak önlemler

Emzirme döneminin en önemli sorunlarindan biri de meme ucu çatlaklaridir. Asil önemli olan bu çatlaklarin olusumunun engellenmesidir. Dogru emzirme pozisyonu meme basi bakimi ve temizligini dogru sekilde yaparsaniz meme basi problemlerini engelleyebilirsiniz. Özel üretilmis kremlerin gebeligin 34.35 haftasindan itibaren sürülmesi özel emzirme südyenlerinin kullanilmaya baslanmasi yada meme basi için üretilmis pedlerin konulmaya baslanmasi faydali olacaktir.



Her seye ragmen çatlaklar olustugundan yasanan sorun iki taraflidir. Anne için agrili bir emzirme süreci baslarken bebek de yeterli beslenmez. Iyi bosaltilmamis memede biriken süt bir süre sonra kanallarda tikanikliga neden olabilir. Meme ucundaki çatlaklar mikroorganizmalar için bulunmaz bir giris kapisidir. Sadece anne için degil bebek için de enfeksiyon dogurabilir.


Anne sütü ile beslenen bebeklerin agzinda olusan pamukçuk denilen mantar enfeksiyonun birincil kaynagi meme basi çatlaklarina yerlesmis mantarlardir. Gerekli önlemlerin alinmasinda gecikilir ise memede apse olusumuna kadar gidebilen enfeksiyonlar baslar.


Mastit meme dokusunun enfeksiyonun ismidir. Anne de süt atesi denilen durumun yasanmasina neden olur. Emzirme döneminde sebepsiz karsilasilan atesin en önemli nedeni memelerdir. Meme de baslayan gerginlik hafif isi artisi ve agrili emzirme mastit için tipiktir. Böyle bir durumun varligi öncelikle doktor kontrolünde yapilmalidir.


Ates düsürücü tabletler memenin ilik kompreslerle sagilmasi ve emzirmeye devam edilmesi sürecin kolaylikla geriye dönmesine ve düzelmesine yardimci olacaktir. Ancak ihmal edilen durumlarda memede setrelesmeler belirgin ates koltuk altinda sislik ile meme absesi gelisebilir ki bu durumda antibiyotik kullanilmalidir


Gerekli durumlarda ufak cerrahi müdahale ile basenin bosaltilmasi iyilesmeyi hizlandirir. Absenin gelistigi memeden emzirme bir süre durdurulabilir ama anne sagma islemine mutlaka devam etmelidir. Bu da bebegin ek gida ihtiyacini ortaya çikarip emzirme sürecinin istenilen uzunlukta sürdürülmesine en gel olabilir son iki durumun mutlaka doktorunuz tarafindan degerlendirilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder