21 Mayıs 2011 Cumartesi

Madde bagimliligi nedir?

Bagimlilik 12 aylik bir süreçte asagida ki belirtilerden üç veya daha fazlasinin bulunmasi ile tanimlanabilir.



1-      Maddenin etkisinin ortaya çikabilmesi için kullanilan madde miktarinin artirilmasi ihtiyaci
2-      Uzun süre yogun biçimde kullanilan maddenin kullanimi kesildiginde veya azaldiginda ortaya çikan ve yoksunluk belirtileri olarak ifade edilen fizyolojik ve davranissal degisiklikler
3-      Sik ve basarisiz birakma girisimleri
4-      Maddeyi saglamak kullanmak ya da birakmak için büyük zaman harcama
5-      Madde kullanimi nedeni ile sosyal mesleki ve kisisel etkinliklerin azalmasi yada tamamen birakilmasi
6-      Zarar görmesine ragmen madde kullanimini sürdürme


Öncelikle belirtmek gerekir ki madde bagimligi tedavisi ömür boyu sürer. Öncelikle tedaviye yönlendirme ilk asamadir. Madde kullanimi tedavisinde yaparak tedavi çok önemlidir. Ilk asama arinma asamasidir.


Özelikle sokakta yasayan çocuklarin tedavisinde bazi farklar olmaktadir. Eger kisi bagimliliginin ömür boyu süren bir hastalik oldugunu unutmaz tedaviye uyum saglar ve  yarim birakmazsa basari sansi yüksektir. Bu sebeple madde kullanan bireyin tekrar kullanimini önleme çalismalari yapilmalidir. Çocuklara gereken tibbi destek saglanmali madde konusunda bilinçlendirme egitimleri yapilmali yasam becerileri kazanmalari saglanmali aile terapilerinden yararlanmalari saglanmali beslenme hijyen korunma yollari hakkinda genis bilgiler verilmelidir.


Bagimli olan bireyin maddeyi tekrar kullanmasi kesinlikle önlemek gerekiyor. Nüks önleme çalismalarinin üzerinde titizlikle durmak önemlidir. Çünkü bagimli olan birinin maddeyi ne süreyle birakirsa biraksin tekrar kullanmaya baslamasi onun eski miktarlara kisa sürede dönmesine sebep olacaktir. Kisi madde kullanmadigi zaman iyidir ancak tekrar kullanmaya baslarsa sorunlar tekrar baslar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder