21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ses kisilmasi neden olur ?

Normal ses tonunun, çatallasmasi, titresmesi, boguk ton haline gelmesi hallerine ses kisikligi denebilir. Sesin daha zayif ve tiz sekilde çikmasina girtlaktan asagida ki hastaliklar sebebiyet verirken, daha boguk, kulagi tirmalayan ses tonlarina girtlak sebebiyet vermektedir. Sesin kisilmasinin birden fazla nedenleri vardir. Bu nedenlerden bazilari basit olurken bazilari ise çok ciddi sorunlarin habercisi olabilmektedir. Ses kisikligina neden olabilir dedigimiz hastaliklar asagidadir.



Girtlak iltihabi ( larenjit )
Alerji veya enfeksiyonlardan olayi olan geniz akintisi
Ruhsal nedenler
Ses tellerine gelen darbeler
Ses tellerini fazla yormak
Çok konusmak, bagirmak
Üst üste fazla sayida istifrag etmek
Mideden girtlaga dogru asit çikmasi ( gastrit)
Sigara, is, duman, kimyasal gazlari teneffüs etmek
Girtlak ve etrafinda ki dokularin tümörlü olusu
Ses tellerinde meydana gelen yumrucuk veya kist
Eger ses kisikligi olustuysa ve bu durum 2-3 haftadan fazla sürdü ve iyilesmediyse, ses kisikligi oldugu gibi, kanli öksürük varsa, yutkunmakta sorun yasaniyorsa, boyunda gözle görülebilecek büyüklükte sislik olustuysa kulak burun uzmanina gitmeniz tavsiye edilir. (KBB)


Ama burada ince bir çizgi olduguna dikkat çekmeliyiz. Tabiri caizse ne hastalik hastasi olmaniza gerek var, ne de kendinizi hiç önemsememenize. Unutulmamalidir ki, her hastalikta erken teshis ve tedavi çok önemlidir. Özellikle sigara kullaniyorsaniz yada bulundugunuz ortam/yasadiginiz çevre kosullarinda pis havayi, kimyasal maddeleri solumak zorunda kaliyorsaniz, girtlak muayenesini ihmal etmemelisiniz. Özellikle baylarin muayenelerini ihmal etmemeleri gerekir. Çünkü girtlak kanserinin isareti ses kisikligidir.


Çünkü girtlak kanserinin ilk ve en önemli isareti ses kisikligi olup erken evrede saptandiginda %100’e yakin oranda tedavi edilebilmektedir. Ses kisikligi bir hastalik degildir. Baska hastaliklarin belirtisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder