21 Mayıs 2011 Cumartesi

Soganin faydalari nelerdir?

Mutfagimizin vazgeçilmez sebzelerinin basinda hiç kusku yok ki sogan geliyor. Sogan sadece yemeklere, salatalara, hamur islerine lezzet katmiyor, sinirsiz faydasiyla sagligimizi da destekliyor. Peki soganin faydalari nelerdir? Insan sagligi için çok önemli olan A, B ve C vitaminlerinin sogan suyunda bol miktarda oldugunu biliyor muydunuz? Fosfor, potasyum, sodyum, kükürt, magnezyum ve iyot açisindan da sinirsiz fayda saglayan sogan, insanlarin vücut dirençlerini arttiriyor ve bagirsak sistemimizi güçlendiriyor. Sogan yüksek tansiyon sorunu olanlar için de en çok kullanilan sebzeler arasinda bulunuyor. Öksürük kesen, solunum yollarini açan sogan özellikle kis aylarinda her derde dava… Grip olan, bronslari dolan, astimi tutanlara sogan tüketmeleri tavsiye ediliyor. Seker oranini düzenleyen ve yüksek sekeri olanlarin basucunda bulunan soganin en önemli özelliklerinden biri de vücudumuzdaki ve kanimizdaki mikroplari, zararli maddeleri yok etmek. Soganin faydalari saymakla bitmez. Ister taze, ister kuru, ister pismis, ister çig olarak tüketin. Ama mutlaka her gün sogan tüketin. En makul tüketme yöntemi ise iyice çignemek kosuluyla çig sogan yemek. Idrar söktürücü, yara iyilestirici, cilt hastaliklarini giderici, hafizayi güçlendirici, cinsel gücü arttirici, böbrek tasi döktürücü, depresyon giderici, kan sekerini düsürücü, sindirim sistemini destekleyici, karacigerin düzenli çalismasina yardimci, sinir sistemini rahatlatici, kalp damarlarini rahatlatici ve uykusuzlugu giderici özellikleri bulunan sogan bütün bunlar gibi daha pek çok yarari olan bir yiyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder