21 Mayıs 2011 Cumartesi

Türkiye’de hangi eserler UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer aliyor?

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO tarafindan dünya mirasi listesine alinan eserler arasinda ülkemizden de 9 degerli eser bulunuyor. Türkiye’de hangi eserler UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer aliyor diye merak edenler için iste o eserler, özellikleri ve bulunduklari kentler:
1) Kapadokya: Bundan tam altmis milyon sene önce Erciyes, Hasandagi ve Güllüdag’in patlamasiyla püsküren lav ve küllerin meydana getirdigi yumusak tabakalarin, aradan geçen milyonlarca senede yagmur ve rüzgarin asindirilmasiyla olusmustur.



2) Divrigi Ulu Camii ve Darüssifa: Unesco’nun ülkemizde dünya mirasina altigi ilk mimari yapi olan Ulucami ve darüssifa; Selçuklu zamaninda Mengüçlü Beyliginden Ahmet Sah ve Melike Turan tarafindan baskentleri Sivas, Divrigi’de yaptirilmis.


3) Istanbul: Metropol kent Istanbul’un tarihi bölgeleri 1985 ‘de dünya miras listesine dahil edildi. Fakat bu kente yeteri kadar ilgi gösterilmediginden, listenin disina çikmasi gündemi olusturdu.


4) Hattusas; 1986 ‘dan beri dünya miras listesinde bulunan Hattusas Çorum’un Sungurlu ve Bogazkale ilçesi yakinlarinda… .
5) Nemrut Dagi: 1987’de dünya miras listesine alinan Nemrut Dagi ve Kommagene Krali Antiochos’a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Adiyaman sinirlari içinde…
6) Pamukkale: Denizli ilimizin sinirlari içinde bulunan ve kaynak sularinin kirecinden olusan bir tepe Pamukkale… Uzunlugu 2.7 kilometre, yüksekligi 160 metre…7) Safranbolu: Kültürel miras olarak dünya miras listesinde yer alan Safranbolu sehri, 1998’de listeye girdi. Safranbolu, Karabük ilimize bagli.
8) Ksantos ve Letoon antik kentleri: 1988’de dünya miras listesine alinan  Ksantos ve Letoon antik kentleri, Fethiye yakinlarinda bulunuyor.
9) Troya: 1998’de listeye giren Troya, Ilyada’da sözü edilen Troya savasinin geçtigi antik kent. Kaz Dagi eteklerinde, Çanakkale sinirlari içinde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder