21 Mayıs 2011 Cumartesi

Urfa gezilecek yerler

Nuh tufaninin ardindan kurulan 18 sehirden birisi oldugu söylenen Urfa’nin tarihi 5000 yil öncesine dayanmaktadir. Hz. Ibrahim, Hz. Eyüp, Hz. Musa ve Hz. Suayip’in yasamis oldugu inanci sebebiyle Peygamberler sehri olarak görülür.



Dünyanin ilk üniversitesi olan Harran Üniversitesi burada kuruldu. Birçok bilgin bu sehirde bu üniversitede yetisti. Bizans döneminde tekrar insa edilen Urfa, Yavuz Sultan Selim’in 1516 senesinde yaptigi sefer ile Osmanli Topraklarina Katildi.


Gezilecek Yerler ;


Harran ; Sehir merkezine 44 km uzakta yer alan Harran ovasi, içerisinde antik harabe ve koruma altinda olan konik ve külah biçiminde Harran evleri ile turistik merkezlerden birisidir. Güneydoguda üç katli kale, kervansaray ve saray vardir.


Topraktan yapilmis olan tarihi evler kubbe sekliyle dünya çapinda dikkat çeken mimari yapilarin basinda gelir. Antik kalintilarin tuglalarindan köylüler tarafindan kale bir alana insa edilmistir.


Harran, emevilerin ilk baskentidir ve Hz. Ibrahim’in yasadigi bölge olarak bilinir. Harran üniversitesi de burada kurulmustur.


Balikli Göl; Halilurrahman gölü olarak bilinir. Hz. Ibrahim’in atese atilmis oldugu kutsal mekan asirlik çinarlar ve sögüt agaçlari ile çevrilmistir. Bu gölün yan bölümünde ayn Zeliha gölüyse, Hz. Ibrahim’in atese atilmis oldugunu görünce kendisini bu atese atan evlatlik kizi Zeliha’nin düsmüs oldugu yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder