21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bagimlilik Nedir ?

Bagimlilik denince ilk akla gelen zarar verici sonuçlar olmasina ragmen bir sekilde bagimli olunan maddeyi sürekli arama ihtiyaç hissetme ve kullanma seklinde kendini gösteren bir davranis sekli aklimiza geliyor. Bagimlilik belirli bir sürecin sonunda kendini gösteren bir durum. Kisi önce deniyor sonradanda sosyal alanlarda kullaniyor ardindan sosyal alanda olsun olmasin maddeyi kullanmaktan kendini geri koymuyor. Son safhada ise bagimlilik kendini gösteriyor.



Bagimlilik nedir.


Bir çocugun madde kullanip kullanmadigini nasil anlariz ne gibi önlemler alabiliriz


Madde kullanan bir çocugu fark etmek kolay olmayabilir. Ergenlik dönemine benzer özellikler gösteren madde kullanimini erken dönemde tespit etmek çok önemlidir. Bu yüzden gözlenen davranislari dogru yorumlamak gerek. Çocuk eger madde kullaniyorsa sadece süphelere dayanarak madde kullanimi ile suçlamak iliskileri koparabilir. Bu sebeple anne baba ve çocuk arasinda ki iliskiyi bozmadan belirtiler dikkatlice izlenip degerlendirilmelidir.


Madde bagimliligi için en kesin yol idrar testidir. Ancak maddelerin idrarda kalma süreleri farklilik gösterir. Saç testi daha uzun bir süreyi göstermektedir. Ancak ülkemizde bu test çok az kurumda yapilmaktadir. Ve maliyeti yüksektir. Bu testin nasil yapildigi çok önemli çocugun haberi olmadan idrar yada saçini tahlile götürmek güven iliskisini zedeleyebilir. Bu yüzden bu testler çocukla anlasma dahilinde yapilmalidir


Davranis sekillerini gözlemlemek önemlidir. Arkadas çevresinde ki degisimler degerlendirilebilir. Kullanilan maddeye göre duygu ifadelerinde dalgalanmalar olabilir. Öfke patlamalari saldirganlik yada asiri nese hali yada asiri sakinlik görülebilir


Ders basarisinda azalma olabilir. Ailenin haberi olmadan okul devamsizligi olabilir. Derslere karsi ilgisi azalabilir. Aile iliskilerinde azalma olabilir yalniz vakit geçirmeyi tercih edebilir. Iliski kurmaktan kaçinabilir. Daha çok para harcamaya baslar. Kullanilan maddeye göre fiziksel bir takim semptomlar görülebilir. Bunlar içinde istah kaybi yada çok yemek yemek kilo kaybi veya kilo alimi uykulu olma  hali öz bakimda azalma solgunluk yaralar igne izleri sayilabilir.


Ancak bu sayilanlar tek basina madde kullanimina isaret etmeyebilir bu yüzden belirtiler dikkatlice degerlendirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder