21 Mayıs 2011 Cumartesi

Couvade Sendromu – Erkeklerde Gebelik Belirtileri

Kuvad sendromu bir erkegin hamileligin çesitli belirtilerini yasadigi durumun genel adi. Erkek esinin hamileligi sirasinda dogum esnasinda yada dogum sonrasinda bazi ritüeller uyuluyor. Özel yemekler yiyor. Özel kiyafetler giyiyor. Yada bazi davranislarina sinirlandirma getiriyor. Bunlar arasinda en sik rastlanan gelenek bebegin doga üstü güçlere maruz kalmamasi için anne dogum yaptigi esnada babanin bir yataga yatip sanki karisi degil kendisi yaparcasina dogurma durumunun acilarini çekmesi. Böylece kötü ruhlarin ve büyülerin bebege yönelmesini engelliyor. Bir anlamda bu doga üstü güçlerin dikkatini dagitiyor. Bu gelenek modernlesme ve sanayilesme öncesinde dünyan pek çok bölgesinde görülüyor.



Babalarda bir çok kere anneyi yalniz birakmamak için onlarin yaptiklarini gebelik boyunca yapabiliyor. Bunlara en büyük örnek bir çok baba anneyle birlikte kilo almaya basliyor. Anneyi yemekte yalniz birakmadan gece gündüz onun yemegine ortak oldugu için haliyle kilo artisi erkek de de oluyor. Kilo alimindan bulantiya bas agrisindan siskinlige kadar bazi semptomlari baba adaylarinda gözlemlenebiliyor. Bu durum babanin annenin hamileligi ile kurdugu empatik his babanin bedensel olarak da degisik duygular hissetmesine neden oluyor.


Arastirma sonuçlari bebek bekleyen babalarin %23 civarinin bu tip belirtiler sikayeti ile doktora basvurdugunu fakat yapilan tetkiklerin neticesinde alta yatan fiziksel bir belirtinin olmadigi isaret ediyor.


Kuvad sendromu yasayan baba adaylarina yasadiklari bu durumun hastaliktan daha çok ebeveynlik konusunda ki yetersiz bilgilendirmelerden kaynaklandigini anlatmak gerekiyor. Bu konu eslerin bilgilendirilmesi ve eslere danismanlik yapilmasi gerekiyor .


Baba adaylari hamilelik belirtileri hissederse


Gerektiginde baba adaylari sikayetleri için eslerinin doktoruna danismaktan hiç çekinmemelidir. Günümüzde dogum kurslarindan baslayarak doguma gitmeye kadar olan süreçte babalarin eskiye oranlar hamilelige daha çok dahil olmasi da bu belirtilerin görülme sikligini artiriyor olabilir. Kuvad sendromunun sebebini henüz kesin olarak bilinmemekte psikolojik bazi sebepler öne sürülmektedir. Bunlar arasinda anksiyet yeni dogacak bebekle gizil rekabet duygusu bebekle özdesleseme duygusu babalik ile ilgili karmasik duygular hissedilmesi babaligin gösterilmesi dogum yapma arzusu uzun süren kisirlik tedavisi sonrasi zorlukla elde edilmis gebelikler söz konusu olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder