21 Mayıs 2011 Cumartesi

Gebelikte bel agrisi nedenleri ve tedavisi

Gebelik sirasinda yasanilan bel agrilari çok sik olarak görülebiliiyor. Gebelik süresince bel agrilari görülme sikligini artiran nedenler arasinda gebelik öncesi dönemde veya bir önceki gebelikte var olan bel agrisi adet dönemlerinde ki bel agrisi öyküsü ve gebenin yasi yer aliyor. Gebelik öncesi düzenli egzersiz yapan ve fiziksel kondüsyonu iyi olan kadinlarda bel agrisi sikayeti daha az görülüyor.



Bel agrisi genilklle gebeligin ilk 5-7 ayinda görülür. 36. hafta sonrasinda bel agrisi azalmaya baslar ve dogumdan sonraki 3 ay içinde de düzelir. Gebelikte bel agrilarinin nedeni tam olarak belirlenememis olmakla birlikte öne sürülen iki teori vardir. Bunlardan biri belde biyomekanik stresin artmasi digeride hormonal degisiklikler


Biyomekanik stres artmasi
Büyüyen uterus bele binen mekanik yükü artirmaktadir. Buna uyum salmak için vücudun agirlik merkezi öne kayar ve omurgada durus bozuklulari gelisir. Gebelerde basin ileride oldugu sirtin kamburlugunun belde lordoz denilen bel çukurlugunun ve dizde geriye kaymanin arttigi bir potür gelisir. Belde biyomekanik stresin artmasiyla omurga ve karin kaslarinda daha fazla yük biner bel çevresindeki baglarda gerilim artar ve bel zorlanir. Agri genelikle bel ve kalça arkasinda görülmekle birlikte bazende bacaga yayildigi görülmektedir. Bu agrilar nadiren bel fitigina baglidir.


Hormonal degisiklikler


Gebelerde henüz kiol alimi baslamadan yani gebeligin erken evrelerinde de bel agrisi oltaya çikmaktadir. Erken evredeki agri hormonlarla ilgili olmaktadir. Relaksin östrojen progesteron gibi hormonlar bel ve kalça çevresindeki eklemlerde ve baglarda esnekligi artirir. Ve gevsemeye yol açar. Relaksin gebelikte salgilanan ve bag dokusunu yumusatarak dogumu kolaylastiran hormondur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder