21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ilaç zehirlenmelerinde ilk yardim

Ilaç zehirlenmelerinde ilk yardimin çok önemli oldugunun bilinmesi gerekir. Kisinin yasama döndürülmesi yada yasamini sürdürebilmesi için ilk yardim uygulamalarini bilinçli ve sakin bir sekilde rahatsizligi bulunan kisiye uygulamak gerekir. Bu uygulamalari gerçeklestirirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ise bilmedigimiz tedavi yöntemlerini yada ilk yardim uygulamalarini uygulamamamiz gerektigidir. Kisiyi hayata döndürmek isterken , kisiye geriye dönüsü olmayan zararlar vermeniz muhtemeldir.



Özellikle ilk yardim konusunda hiçbir bilgisi olmayan insanlarin bu tür ilaç zehirlenmelerinde hastayi en yakin saglik merkezine ulastirmalari en dogru tercih olacaktir. Hastayi hastaneye götürürken yolda yapmamiz gereken sey ise , hastayla sürekli olarak konusarak onun durumu hakkinda kafamizda en azindan ufak da olsa bir fikir olusmasini saglamaktir. Böylece hastanin hayatta oldugunu ve yasamsal fonksiyonlarini sürdürdügünden emin olabilirsiniz.


Hastanin kalp atisi , nabzi ve nefes alip verisi kontrol edilerek durumun ciddiyeti hakkinda bilgi elde edinebiliriz. Bunun yani sira hastanin bilincinin yerinde olup olmadigini kontrol etmek için hastaya çesitli sorular sorabilir , aldiginiz cevaplar dogrultusunda hastanin bilinç durumu ile ilgili bilgi elde edinebilirsiniz.


Bunun yani sira toplumumuzda bilinçsizce yapilan ilk yardimlar esnasinda kaybedilen zamandan dolayi insanlar hayatlarini kaybedebilmektedir. Bu nedenle ilaç zehirlenmelerinde hastaya herhangi bir müdahale yapmadan direk olarak en yakin saglik kurulusuna götürmek en dogru davranis olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder