21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kanuni Sultan Süleyman Yeniçeri Isyani

1525 Senesinde Istanbul’da yeniçeriler isyan ederek sehrin büyük bir bölümünü yagmalamaya basladilar. Ikbal basamaklarini hizli bir sekilde basari ile tirmanan Veziriazam Makbul Ibrahim Pasa’nin, isyan eden Misir valisi Ahmed Pasa gailesini bertaraf edip isyani bastirmak için Misir’a gitmesini firsat olarak gören muhalifleri yeniçerileri isyana yönelttiler.



Kanuni Sultan Süleyman, Edirne’den yeni dönmüs ve kagithaneye gelmisti. Padisahin yoklugundan da yararlanan yeniçeriler 16 mayis 1525 senesinde Istanbul’da öncelikle Ibrahim pasa’nin sarayi olmak üzere vezir ayas pasa ve defterdar abdüsselam gibi devlet erkaninin evlerini, gümrük bölgelerini, dükkanlari ve halkin evlerini yagmaladilar. Bir sonraki gün yeniçeriler aga kapisina gelerek “ bizim bu asamada rizamiz ve senaatten haberimiz yk. Teftis edini bulunsun demislerdir.


Kagithane’de olan Sultan Süleyman’da askerin isyanini ögrendigi zaman hemen deniz yoluyla Istanbul’a geldi. Sultan Süleyman öncelikle genis bir sorusturma yaptirdi ve askeri isyana yönelten yeniçeri agasi Mustafa agayi hemen idam ettirdi. Mustafa pasa kethüdasi baliyla reisülküttabi haydar da olayin içinde olduklari için bir müddet sonra öldürüldüler. Padisahin sert ve hizli bir biçimde olaya el koymasi isyanin fazla yayilmadan önlenmesinin en önemli asamasi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder