21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kilo verirken dikkat edilmesi gerekenler

Sisman kategorisinde yer alan bir çok insan kilo vermeye ugrasirken yaptiklari hatalari görmemezlikten gelmektedir. Sismanlikla bas etmek çok kolaydir. Obezitenin nedenlerinin basinda stres sikinti vs. gibi nednlerden pek çok kisinin kurtulmadigi atistirma aliskanligi gelir.



Stresli ve uykusuz kisilerde atistirma ve kilo alma daha fazladir.stresi azaltmak için spor yapmak gevseme tekniklerini ögrenmek veya bir uzmandan yardim almak gerekebilir. Bu hastalarin bir kismi tikinincaya kadar yeme krizleri ve gece atistirmalari görülmektedir. Arastirirken patates cipsi bisküvi çikolata veya beyaz seker yerine domates elma salatalik kuru erik 3-4 badem veya ceviz beyaz peynir yada yogurt yemeye çalismak atistirma sorunun azalmasina yardimci olacak atistirma zararlarini ortadan kaldiracaktir.


Ülkemizde yapilan en büyük yanlislardan bir tanesi de beyaz ekmek tüketiminin çok fazla olmasi. Beyaz ekmegin sagioga faydasi olmadigi gibi sismanlik kalp ve tansiyon hastaliklarina zemin hazirlamaktadir. Yine yörelerde hatta simdi büyük sehirlerde bide evlerde reçel yapmak da baska bir yanlistir. Sadece meyvenin kendi sekerleriyle seker ilave edilmeden yapilan reçel daha sagliklidir. Ayrica baska bir önemli yanlisda süt peynir ve yogurtun yagli olaninin tercih edilmesidir.


Zayiflamak isteyenler öncelikle beyin olarak kendilerini hazir hissetmelidirler. Zayiflama eyleminin baslangiçta ki hedefi 6-12 aylik bir zaman içinde vücut agriliginin %10-15 oraninda kilo vermektir. Diyette uygulayacaginiz 500-1000 kalorilik bir eksik bize haftada 0,5-1 kilo verdirir. Bu durumda hedef haftada bir ayda 4 kilo vermek olmalidir.


Uykunun düzenli olmasi da baska bir yöntemdir. Uykusuz insanlar kilo almaya daha müsaittir. Uykudan önce kola yada kafein içeren içecekler içilmemelidir. Ayrica alkol alimida minumum seviyede tutulmalidir. Çünkü alkolünde kilo aliminda etkisi vardir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder