21 Mayıs 2011 Cumartesi

Olimpos Gezilecek ve Görülecek Yerler

Olimpos güzel yurdumuzun ender köselerinden birisidir. Bünyesinde bulunan tarihsel degerler, muhtesem dogasi ve barindirdigi deniz kaplumbagalari ile dinlenme amaçli tatil yapmak isteyenler için ideal bir yer.
Olimpos, yerleske olarak Antalya’nin bati bölgesinde Kemer – Adrasan arasinda yer alan, Hellenistik devirde kurulan bir liman kentidir. Olimpos’ta Osmanli Dönemi’ne ait veriler bulunmamakta. Buradan yola çikarak Olimpos’ta kentsel yasamin 13. Yy sonrasi sona erdigi kanisina varabiliriz.



Sahip oldugu tarihsel degerler, 3200 mt uzunlugundaki muhtesem sahili, endemik bitkileri, soyu tükenmekte olan caretta caretta kaplumbagalari, ünlü Khimaria efsanesi, çesitli sportif etkinliklere olanak saglayan muhtesem dogasi ve pansiyon olarak kullanilan agaç evleriyle tüm dünyaca bilinen bir yerdir Olimpos.
Ikliminden bahsetmek gerekirse, Akdeniz ikliminin özelliklerini tasir. Kis aylari yagisli ve havada nem orani yüksektir. Yazlari ise kurak ve sicak geçer. Denize girmek isteyenler Nisan ayindan Kasim ayina kadar denize girebilirler.


Olimpos ziyaret eden herkesin hosça vakit geçirebilecekleri dogal bir cennet adeta. Bulundugu çevrenin yakinlarinda yer alan Olimpos Milli Parki ve Beydaglari dagcilik ile ilgilenenler için oldukça ideal. Olimpos Antik sehir tarafindan ele geçirilmis adeta. Sehri gezebilmek için öncelikle ormanin içinden, dogal hayati gözetleyerek, Akdeniz ikliminin güzel iki agaci olan çam ve defne agaçlarinin nefis kokusunu içinize çekerek macerali bir yolculuk yapmak yeterli. Kuzey’de ise Çirali Plaji bulunmakta. Buradan yaklasik 300 mt bir tirmanisla Yanartas’a ulasabilirsiniz. Mitolojik ve yöresel inanislarda burada yer alan bir canavarin agzindan çikan atesten söz edilmekte. Aslinda burada dogalgaz bulunmakta ve havadaki oksijenle birleserek yanma reaksiyonu göstermekte. Bu gaz antik devirlerden beri yanmaktadir. Geceleri buradaki ates çevresinde eglenceler düzenlenmektedir.


Tarihi, dogasi, neseli insanlari, berrak denizi ve caretta caretta kaplumbagalariyla Olimpos tüm doga tutkunlarini adeta yanina çagiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder