21 Mayıs 2011 Cumartesi

Saçkiran Neden Olur ?

Saçkiran saç bulunan deride hatta kas ve kirpik olan bölgelerde kil kaybi olusmasina neden olan bir hastaliktir. Genellikle saçin veya kilin sik olan bölgelerinde rastlanmaktadir. Bu sebepten dolayi erkeklerin en çok ense bölgelerinde olustugu tespit edilmistir. Bir rahatsizlik olusturmadigindan dolayi tespit edilmesi de biraz zor olmaktadir. Saç kiran vücutta bulunan saçin yüzde besinin kaybedilmesine bile neden olabilmektedir.



Saçkiranin neden oldugu tam olarak tespit edilememesine ragmen psikolojik etkilere bagli olarak olustugu düsünülmektedir. Genellikle sikintili ve gergin zamanlarin akabilin de vücutta ansizin olusan etkileri bulunmaktadir. Bazi kafa bölgelerinin saçsiz kalmasina neden olmaktadir.


Büyük bir çogunlugu gençlerde ve çocuklarda rastlanmaktadir. Saç kiran tedavisi ile beraber psikolojik tedavi uygulanmasi da etkili bir yöntem olabilir. Yapilan arastirmalar sonucunda aile bireylerinden birinde saç kiran olustuysa diger bireylerde de siklikla olusma imkani bulunabilmektedir.


Saç kiranin neden oldugu konusunda bilim adamlarinin derin arastirmalari bulunmaktadir. Bu arastirmalarin en detaylisi ise saç diplerine mikroskopla bakildigi zaman ortaya çikanidir. Saç diplerinde hizli bir sekilde kil kökü ölümleri olusmaktadir.


Saçkiran rahatsizligina paralel olarak insanlarin yüzde on veya yirmi oranlarinda tirnak bozukluklarina da rastlanabilmektedir. Eger tirnak bozuklugu saçkiran ile birlikte gelisim gösterdiyse bu durum saçkiran rahatsizliginin seyrinin oldukça siddetli bir sekilde devam edeceginin göstergesi olarak görülebilir.


Saç kiranin etkili bir tedavi yöntemi bulunmadigi gibi aktif bir testi de bulunmamaktadir. Küçük yasta çocuklarda olusmaya basladiysa tiroit testi yaptirmanin bazi artilari olacaktir.


Tedavisinde ise; bazi kortizonlu kremler kullanilabilmektedir. Bu krem ve uygulamalar aktif tedavi boyutuna geçmemektedir. Sadece isik ve lazer uygulamalari ile beraber uygulandiginda bazi etkileri bulundugu bilinmektedir. Halk arasinda bilindigi gibi sarimsak sürülmesinin de etkileri tespit edilmistir. Ama bu duruma neden sebep oldugu bilinmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder