21 Mayıs 2011 Cumartesi

Pankreasin vücuttaki görevi nedir ?

Pankreas, 12-15 cm uzunlugunda 60-80 gr agirliginda, hormon ve dis salgi islevini yerine getiren bir bezdir. Midenin arkasindan dalaga kadar uzanir. Pankreas 4 bölümden meydana gelmektedir. Bunlar; bas, boyun, gövde ve kuyruktur. Pankreasin içinde, kuyruktan basa kadar, bir kanal vardir. Pankreas insan vücudunda, ince bagirsagin üst tarafinda ki on iki parmak bagirsagi ile bitisiktir.



Pankreas kanali ( tipta ki ismi wirsung kanalidir) vücuttaki salgiyi toplar ve on iki parmak bagirsagina tasir. Protein, karbonhidrat ve yag sindiriminde önemli etkisi olan enzimlerin izledikleri yol bu kanallardir ve ince bagirsaga akarlar.
Pankreasin vücudumuzda ki görevi ise; dis salgi ve iç salgi görevlerinde rol almasidir. Dis salgi denilen olay ise; vücudun disina ya da disariyla alakali olan ‘mesela bagirsak gibi’ organlara salgilanan maddelerin üretim yeri olmasidir. Iç salgi maddeleri de yine pankreasta üretilir ve bu sefer de iç salgi maddeleri kana salgilanir. Pankreasin dis salgi bölümünde protein, seker, enzim ve bikarbonat içerikli madde salgilanir. Bu sivi seklinde ki maddenin yükümlülügü ise gidalarin bagirsaktan sindirilmesini saglamaktir.
Diger bir görevi ise mideden gelen asitli sivilari nötrlestirmektir. Yani mideden gelen asitli sivilarin asit oranini vücut için düzenlerler. Pankreasin iç salgi hücrelerinde ise bir takim hormonlar salgilanir. Bunlara örnek vermek gerekirse; insülin ve glükagon sayilabilir.


Bu sebepten dolayi oldukça hayati bir öneme sahiptir. Pankreasin saglikli olmasini saglayan besin maddeleri arasinda adaçayi ve nane gelmektedir. Günlük düzenli olarak adaçayi tüketmenin faydasi daha ilerleyen zamanlarda görülecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder