21 Mayıs 2011 Cumartesi

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi

Yutma zorlugu gibi sikayetler ile kendisini gösteren yemek borusu kanseri ilaçli film ve endoskoil incelemeyle teshis edilebiliyor.



Yayilan tümörlerde rahatsizligin yayilim derecesinin anlasilmasi ve tedaviden sonra takip sirasinda endoskopi, ultrasonografi, tomografi, MR tarzi görüntüleme yöntemleri kullanilir.


Tedavi Yöntemleri ;


Tedavinin hangi yöntem ile yapilacagi yayginlik derecesi kadar genel saglikla alakalidir. Erken dönemde tespit edilen yemek borusu kanserinde insanin genel saglik sorunu yoksa öncelikle yapilacak olan tedavi ameliyattir.


Fakat bunun aksi durumlarinda rahatsizligin ilerlemesini engellemek için destek tedavisi olan kemoterapi ve radyoterapi yapilir.


Ameliyat; Yemek borusu kanserinde ameliyati güçlügü yemek borusunun geçmis oldugu bölgelerde birçok yasamsal organin olmasindan ileri gelir. Genellikle lenf bezlerine siçrayan tümörler sadece yemek borusunun çikartilmasiyla temizlenemez.


Lenf bezlerinin etrafindaki tümörlerin temizlenememesi rahatsizligi kisa bir süre sonra yeniden olusmasina sebep olur. Bu durum, kanserin yayilma ihtimalinin oldugu bütün lenf bezlerinin temizlenmesini gerektirir.


Ameliyat Türleri ;


Açik Ameliyat;


Yemek Borusunun Kismen Çikartilmasi; Tümör mideye çok yakinsa karindan veya gögüs bosluguna atilacak bir kesiyle yemek borusunun alt bölümü çikartilir. Yukarida kalan bölüm mideyle birlestirilir.


Yemek Borusunun Tamamen Çikartilmasi ; Kanser bütün yemek borusunun alinmasini gerekecek derecedeyse yemek borusu karin ve boyundan atilacak kesiyle alinir. Insana mide yada kalinbagirsaktan yeni yemek borusu yapilir. Bu tarz ameliyatta lenf bezlerinin çikartilamayacagi için kanserin lenf bezlerine siçramasi halinde ve rahatsizligin ileri asamalarinda sorun olusturabilir. Üç kesi yapilip uygulanan ameliyatlardaysa lenf bezleri büyük derecede temizlenir. Fakat bu tarz ameliyat ileri yasta insanlar ve saglik sorunlari olan kisilerde yapilamaz.


Laporoskoik ve Toraskopik Yöntemler;


Bu hastalikta en iyi yöntemlerdir. Avantajlari hastalarin ameliyat sonrasinda iyilesme süresinin kisa olmasi, hastanede daha az kalmak ve agri olmamasidir.


Bu ameliyat yöntemleri deneyimi olan insanlar tarafindan yapilirsa yemek borusu ve lenf bezleri tamamiyle alinir. Ameliyatin ardindan ameliyat izi yok denecek kadar azdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder