21 Mayıs 2011 Cumartesi

Parkinson hastaligi nedir ?

Parkinson sinir sistemini etkilemekte olan dejeneratif bir hastaliktir. Bu hastalik dünya genelikde birçok insani etkisi altina almistir. Genelde ileri yasta insanlarda görülen hastalik insanin sinir sistemi sagligini büyük ölçüde etkiliyor.



Parkinson hastaligi sebebi henüz tam olarak belirlenmemistir. Bununla birlikte bilim adamlari hastaligin genetik, toksin, bas travmasi, selebral anoksi ve ilaç kullanimi gibi sebeplere bagli olarak olustugunu düsünüyor.


Son dönemlerde yapilan arastirmalar bazi gen mutasyonlarinin parkinson hastaligina sebep oldugunu ortaya koymustur.


Parkinson hastaliginin sebebine dair diger bir görüs ise toksinlere fazla maruz kalinmasidir. Bu görüsün ileri atilmasi sebebi birtakim cografik bölgelerde hastaligin daha çok görülüyor olmasidir. Bilim adamlari demir ve manganez tarzi bazi kimyasallar içeren böcek ilaçlarinin parkinson riskini yükselttigini söylüyorlar. Bu sebeple yapilmakta olan arastirmalara göre kirsal bölgelerde yasayarak tarim la ugrasan insanlarda bu hastalik daha çok görülüyor.


Bas travmasi parkinson sebeplerinden birisidir. Parkinson hastaligi bulunan birçok insanin geçmiste bas travmasi yasadigi bildirilmistir. Yeni yapilmis olan çalisma daha önce basindan yaralanan insanlarda parkinson hastaligi riskini kat ve kat artirmistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder