21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sütün sağlık açısından faydaları nelerdir ?

Sütün üretiminde bazi islemler gerçeklestiriliyor. Ve bu islemler sütün içinde bulunan faydali mikroorganizmalarin da ölmesine sebep olabiliyor. Bu ragmen tüm bu islemlerin yapilmasinin amaci sütün kesilmesini engellemek ve raf ömrünü uzatmaktir. Aslinda sütün kesilmesi ya da eksimesi bir fermantasyon olayidir. Bu is için enzimleri üreten faydali bakterinin olmasi sarti. Halbuki bize pastörizasyon zararli mikroplari öldürüyor denilmisti. Aslinda bu ters bir olaydir. Bagirsaktaki zararli mikroplar faydalilardan daha dayaniklidir. Bunu antibiyotik ishallerinde görürüz. Antibiyotikler faydali mikroplari öldürdükleri için bagirsakta az miktarda bulunan bu nedenle de zarar vermeyen hastalik yapan bakteriler üremesini artiriyorlar. Biran için pastörizasyon faydali mikroplari öldürmez tezini dogru sayalim. O zaman pastörize ya da uht li süt disarida bekletildiginde niye kesmiyor ya da eksimiyor. Çünkü fermantasyonu saglayan yararli süt bakterileri tahrip olmustur. Da ondan sütü en çok tahrip eden ilk basta uht teknolojisi sonra pastörizasyon sonrada kaynatma geliyor.

Süt mü yogurt mu
Eskiden sadece süt kaynatilarak yogurt yapilirdi. Yapilan bu yogurtlar eksiye biliyor ve yesil sulari oluyordu. Sise pastörize sütle de yogurt yapilabiliyor ama uht li süt ile yapilmiyor. Aslinda daha çok isil islemlerin daha çok mikroorganizma öldürdügü dogru. Ama isil islem görmemis sütlerin içindeki mikroorganizmalarin çogu faydali olanlar. Yani süt firmalari bu faydali mikroorganizmalari da öldürmeyi basari olarak görüyor. Sütün üstünde ki o kaymak yüzyillardir o sütün kalitesinin bir göstergesidir. Kaymagin daha fazlasi olmasi demek sütün daha besleyici ve daha kaliteli olmasi demektir.
Bu durumda bir karsilastirma yapacak olursak süt mü yogurt mu diye tabi ki yogurt veya kefir diyebiliriz. Sütü süt olarak içmek bir israf çünkü süt isitilinca ölüyor mayalaninca tekrar canlaniyor ve besin degeri artiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder