21 Mayıs 2011 Cumartesi

Tüp Bebek Tedavisi Nasil Yapilir

Dogal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerde, inferlilitiye sebep olan durumlari arastirmak için gereken testler yapildiktan sonra problemi ortadan kaldirabilecek yöntemler degerlendsirilir ve tüp bebek tedavisine geçilir.



Yardimci üreme teknikleri yada tüp bebek tedavisi, hamilelik sansini çogaltmak için yumurta ve spermin büyütülebilmesi, olgunlastirilabilmesi, elde edilmesi, döllenme, embriyo gelismesi ve transferine yönelik olarak islemlerin hepsine verilen isimdir. Sperm hazirlanip rahimin içerisine enjekte edilmesi isi olan rahim içi inseminasyon bu terimin disarisinda kalir.


Tüp bebek tedavisinde önce kadindan yeteri kadar ve kaliteli yumurta elde edebilmektir. Bunu yapabilmek için kadinin yasi, yumurtalik tezeri, kan hormon degeri ve kadinin kilosuna uygun olarak seçilmis protokolle yumurta büyütme tedavisi yapilir.


Seçilecek olan yumurta büyütme tedavisi, kadina ve infertilite sebebine bagli olarak farklilik gösteren birden fazla nedene bagli olarak belirlenmektedir. Bu seçim asamasinda, tüp bebek tedavisi yapacak olan merkezin deneyimli ve basarili olmasi çok önemlidir.


Tüp bebek tedavisindeki öncelikli amaç kaliteli ve fazla miktarda yumurta elde edebilmektedir. Bunun için yapilan tedaviye kontrollü ovaryan hiperstimulasyon ismi verilir.


Olgu özelliklerine göre degisik sekillerde uygulanabilen koh tedavilerinde öncelikli amaç yumurta büyütücü ilaçlari yardimiyla yumurtalari belli miktarda olgunlastirma asamasina getirmek ve bu esnada istenilmeyen bir zamanda yumurtalarin çatlamasini engelleyebilmekir.


Kadinlar kan hormon düzeyleri ve vajinal ultrasonografiyle izlenip foliküller uygun büyüklüge ulastigi zaman insan yumurta çatlatma ignesi verilir ve ortalama 34 saat sonra yumurta toplama islemi yapilur. Bu islem kisinin agri hissetmemesi için anesteziyle yapilir ve ortalama 10 ila 15 dakika gibi bir sürede gerçeklesir.


Yumurta toplanmasi isleminin ardindan 2-6 gün içerisinde seçilecek embriyolar rahim agzi geçilerek içce bir kateter yardimiyla rahim içerisine gönderilir. Embriyo tranferi agrisiz bir uygulamadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder