21 Mayıs 2011 Cumartesi

Yorgunlukla basa çikma yollari

Yorgunluk kisinin bazi fiziksel veya zihinsel aktivitelerden dolayi hissettigi dinlenme ihtiyacidir. Yorgun olan insan belirli bir zamandan sonra normal duygu ve davranislar sergileyemez. Bu durum yorgunluk hissine bagli olarak degisiklik gösterebilir.



Yorgunlukla en etkili basa çikma yöntemi uyumaktir. Uyku esnasinda vücutta bulunan tüm organlar dinlendirilmektedir. Ayni zamanda beyin aktiviteleri de belirli bir zaman boyunca dinlendirilmektedir. Uyuyacak kadar vakti bulunmayan insanlarin yorgunlukla en etkili basa çikma metodu bir süreligine yapilan aktiviteye ara vererek dinlenmek olmalidir.


Yapilan aktivite vücudu yorabilir. Spor yapmak, uzun bir süre boyunca ayakta durmak, ders çalismak gibi… Yapilan aktivite ister fiziksel olarak yorgunluk versin isterse zihinsel olarak, dikkat edilmesi gereken en önemli konu uzun bir süre çalismanin ardindan bir süreligine bile olsa dinlenmek olmalidir.


Kisa bir süreligine dinlenmeye firsat bulamiyorsaniz, bol miktarda kafein tüketerek yorgunlugunuzun üstesinden gelmeye çalisabilirsiniz. En yüksek kafein orani bulunan içecek ise yesil çaydir. Yesil çaydan sonra kahve ve kola gelmektedir. Tüm bunlarin da ötesinde yorgunlugun aktif olarak giderilmesinde yesil elma gibi meyvelerde kullanilabilir. Özellikle sabah uyandiginizda bir adet yesil elma tüketerek yorgunlugunuzun üstesinden kolaylikla gelebilirsiniz.


Her seye ragmen asla düzelmeyen bir yorgunluk hissi yasiyorsaniz bir doktora basvurmaniz oldukça büyük önem tasiyacaktir. Yorgunlugun giderilmesi için yapilmasi gerekenleri bir baslikta toplamamiz gerekirse;


-Her birey günlük ortalama 7-8 saatlik kaliteli bir uykuya ihtiyaci vardir.
-Depresyonda bulunan insanlar için anti depresan ilaçlarin tüketimi oldukça büyük bir önem tasimaktadir.
-Yesil çay ve kahve uyarici etkisinden dolayi geçici bir süreligine performansi artirabilir.
-Kronik yorgunluk ve benzeri aktivitelerde yapilmasi gereken en önemli sey bir doktora giderek uygun bir tedavi uygulamaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder