21 Mayıs 2011 Cumartesi

Böbrek Yetmezligi Nedir ?

Böbrek rahatsizliklarindan kaynaklanan sorunlar nedeniyle böbregin yüzde seksenlik bir kisminin görev yapamaz hale gelmis olmasina verilen isimdir. Ülkemizde oldukça fazla böbrek hastasi bulundugu tahmin edilmektedir. Her ne kadar bu durumdan büyük bir çogunlugun haberi olmasa bile, ülkemizde iki milyona yakin insanin böbrek tedavisine ihtiyaci bulunmaktadir.



Böbrek rahatsizliklari her yastan insanda bulunabilecek bir hastalik olarak dikkat çekmektedir. Böbrek hastaliklari kademeler halinde gelisim göstermektedir. Oldukça sinsi bir hastalik oldugundan dolayi ilk evrelerinde pek anlamak mümkün olmamaktadir. Bu sebepten dolayi böbrek hastalarinin yüzde yetmis besi tam olarak teshis koyulmadan bu rahatsizliktan haberdar degildirler.


Böbregin görevi ise vücudumuz açisindan oldukça hayatidir. Vücudumuzun su ve tuz dengesini saglar. Ayni zamanda idrar vasitasiyla zararli maddelerin vücuttan atilmasinda da aktif olarak görev almaktadir. Ayni zamanda seker metabolizmasina da faydalari bulunmaktadir. Böbrek yetmezligi ise genellikle ani olarak karsimiza çikarken kronik bir seyir de izleyebilmektedir.


Akut böbrek yetmezligine sebep olan etmenler:


Agir bir sekilde geçirilen rahatsizliklar ( rahatsizliklarda genellikle kanama ve ani kan basinci degisimleri gözlemlenmektedir.)
Gebelik ve gebelige bagli olarak sagliksiz kosullarda yapilan düsükler
Kalp problemleri
Daha önce geçirilen böbrek rahatsizliklari
Böbreklerin dorudan bir iliski içerisinde bulundugu idrar rahatsizliklari
Ameliyatlarda verilen ilaçlar ve devamli olarak ilaç kullanimina bagli olarak gelisen böbrek rahatsizliklari en fazla karsilasilan sebepler arasindadir.


Kronik böbrek yetmezligine sebep olan etmenler:


Böbrek iltihaplanmalari en çok sebep olan etmenler arasinda yer almaktadir.
Ayni zamanda seker hastalarinin da kronik böbrek yetmezligine özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.
Hipertansiyon, böbrek tasi, idrar yolu rahatsizliklari ve böbrek kistleri de kronik böbrek yetmezligine en çok sebep olan etmenler arasinda yer almaktadir.


Bazi böbrek yetmezligi bulgulari; geceleri idrar kalkma, gün içerisinde siklikla devam eden halsizlik, nefes alma ve vermede zorluk çekme, vücudun çesitli Orhanlarinda sislik en büyük bulgular arasinda yer almaktadir.


Böbrek yetmezliginde süpheleniliyorsa vakit kaybedilmeden bir doktora basvurulmasi büyük bir önem tasimaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder