21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ürgüp Tatil Yerleri – Ürgüp Gezilecek Yerler

Nevsehir’in 20 km dogusunda yer alan Ürgüp Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden birisidir. Tarihsel süreç içinde bir çok isme sahip olmustur Ürgüp. Bizanslilar Osiana, Hagios, Prokopios, Selçuklular Bashisar, Osmanlilar ise Burgut kalesi isimlerini kullanmistirdir. Cumhuriyet’ten sonra ise bugünkü ismi Ürgüp olarak kabul edilmistir. Bizanslilar döneminde Ürgüp tamamiyle bir dini merkez halindedir.



Ürgüp’te en çok dikkat çeken doga harikasi peri bacalari yagmur ve rüzgarin kayalari asindirmasi sonucu olusmus yapilardir. Iklimin peri bacalarinin olusumuna katkisi büyüktür. Yazlari sicak ve kurak, kislar ise soguk ve yagislidir. Karasal iklim bitkileri stepler ve üzüm baglari ile güzel görüntüler ortaya çikmaktadir.
Turizm açisindan tercih edilmesinin nedeni, dogal güzellikleri, barindirdigi kültürel miraslar, geçmiste dini bir merkez olmasi ve etnografik özellikleri bir arada bulundurmasidir.


Ürgüp’te gezilecek yerler:


Pembe Vadi: Ürgüp- Avanos yolundadir. Peri bacalarinin en tipik örnekleri buradadir.
Kizil Çukur: Tarihin önemli bir sarap üretim merkezlerinden birisidir. Peri bacalarinin içinde yapilmis, üzüm resimleri bulunan bir kilisesi vardir.
Mustafapasa: 1924 mübadele( Nufus degistirme) tarihine kadar Ortodoks hristiyanlarin barindigi bir bölgedir. Hristiyan ve Selçuk yapilari burada görülebilir
Sarihan: Selçuklu Sultani Keykubat tarafindan 1217 yilinda yaptirilmistir. Önemli bir konaklama ve barinma merkezi olan bu kervansaraya adi sari taslardan yapildigi için verilmistir.
Ayrica; Halacdere, Firatkan , Orta Hisar, Aziz Theodore Kilisesi, Pancarlik Kilisesi, Ala Kilise ve Kepez Kiliseleri,Taskinpasa Cami, Kadi Kalesi, Altikapi, Ürgüp Müzesi de ziyaret edilecek yerler arasindadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder