21 Mayıs 2011 Cumartesi

Et pisirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Biz Türkler’in Orta Asya’dan beri vazgeçemedigimiz besinlerin basinda kuskusuz et geliyor. Her ne kadar uzmanlar “az tüketin, hiç yemeyin, dikkatli pisirin” tarzinda uyarilarda bulunsa da çogumuz bu uyarilari kulak ardi eder, bildigimizi okuruz. Ama yine de en azindan et pisirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye de merak ederiz. Öncelikle etin iyi pismesi gerekir. Ama iyi pisirmek demek bu besini yakmak, kömürlestirme asamasina getirmek degildir. Eti haslama, izgara veya bugulama biçiminde pisirebilirsiniz. Bu yöntemlerden biri ile pisirdiginiz taktirde et besleyici degerini çok kaybetmiyor. Fakat eti kizarttiginiz veya kavurdugunuzda degerinde kayiplar oluyor. Ayrica fazla yagli yenmesine, saglik sorunlarina da neden oluyor bu tip pisirme yöntemleri. Eti sebzelerle beraber pisirin. Böylece besin çesitliligi saglanir ve son derece saglikli bir ögün olur. Et ile yaptiginiz yemegi kedi yagiyla pisirin. Ek yag ilave etmeyin. Bilhassa kuyruk yagi ya da tereyagini, et yemeginde tercih etmeyin. Izgarada pisirdiginiz etin atesle temas etmemesine ve yanmamasina özen gösterin. Böyle pisen etler kanser olusumunu destekliyor. Ve bu sekilde pisirilen etlerin kalinligi iki santimetre olmalidir en az. Et ile izgara arasindaki mesafede onbes santimetre civarinda ayarlanmalidir. Et pisirmeden önce nede pisirecekseniz (tava ya da izgara) önceden isitin. Etin sertlesmesini önlemek için tuzu et pistikten sonra ekin. Firinda pisirecekseniz en az 180 derece olmasina dikkat edin. Eti yogurt suyuyla terbiye ederseniz, yumusamasini saglarsiniz. Ayrica terbiyesine sogan, sarimsak, kekik, defne yapragi ve zeytinyagi koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder