21 Mayıs 2011 Cumartesi

Idrar Yolu Enfeksiyonu

Idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlardir. Genellikle idrar yolunun bir bölümünde olusmaktadir. Ama özellikle bosaltim isleminin zorlanmasi gibi dogrudan etkilere de sahiptir. Normal zamanlarda idrar içerisinde bakteri bulunmamaktadir. Mesane bölgesinde böbregin iç kismina bakteri girer ve idrarin iç kisminda çogalma yasarsa bu idrar yolu enfeksiyonlarinin olusmasina neden olmaktadir.



Idrar yolunda meydana gelen bu enfeksiyonlarin genel ismi sistiktir. Bu enfeksiyonlarin büyük bir çogunlugu mesanede baslayan enfeksiyonlardir. Bir benzer iltihap türü ise böbrek enfeksiyonlaridir. Idrar yollari enfeksiyonlarinin kaynagi bakteriler oldugundan dolayi bir doktora gözükülürse kisa bir süre içerisinde tedavi edilmesi mümkün olmaktadir.


Mesane enfeksiyonlarinin genel özellikleri ise:


Sik sik tuvalet ihtiyacinin bulunmasi (büyük çogunlugu gece uyku esnasindayken) bazi durumlarda ise tuvalet ihtiyaci gelmesine ragmen tuvalet ihtiyaci giderilememektedir.


Idrar yolu yangisinda; idrar giris bölümlerinde siddetli rahatsizlik ve agri olusmaktadir. Tuvaletin yapildigi esnada ise bir agri meydana gelmektedir.


Sistitte; Orta kisim idrar bölgesinde agri meydana gelmektedir. Bazi durumlarda mideye kadar uzanan agrilar da olusabilmektedir.
Piyürj: Idrarda iltihap meydana gelir. Bazi durumlarda ise irin olusumu gözlemlenmektedir.
Genellikle bu rahatsizliklarda bulanik ve kötü kokuya sahip olan idrar olusmaktadir. Idrarin bu sekilde olusmasinin temel sebebi de etken bakterilerden kaynaklanmaktadir.
Bazi idrar yolu enfeksiyonlarinda alerjinin de büyük etkileri oldugu bilinmektedir. Bu alerjik etmenlerin en büyük örnegi idrar yoluna yaptigi etkilerden kaynaklanmaktadir. Bu sebepten dolayi bir gida ürününe alerjiniz varsa bu duruma özellikle duyarli olunmasi oldukça büyük bir önem tasimaktadir.


Idrar yollari enfeksiyonlarina dikkat edilmesi ve bu rahatsizligin belirtilerinin yasandigi dönemlerde bir doktora basvurulmasi büyük bir önem tasimaktadir.


etiketler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder