21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kuru fasulyenin faydalari nelerdir?

Fasülyenin faydalari lafi, Türk dilinde sikça kullanilan, mecaz anlaminda tercih edilen bir sözdür. Halbu ki gerçekte de fasülye son derece faydali bir baklagildir. Peki kuru fasulyenin faydalari nelerdir? Kuru fasulye her seyden önce protein deposu bir besindir. Içeriginde hayvansal olmayan proteinler vardir ve lifli yapisiyla adeta kirmizi et kadar faydalidir. Siz de kirmizi et sevmeyenlerden iseniz, kirmizi etten mahrum kaldiginiz vitamini, kuru fasulyeden alabilirsiniz. Sayet kilo sorununuz var ise ve saglikli bir sekilde diyet yapmak istiyorsaniz, kuru fasulyeyi menünüze almalisiniz. Anorganik tuzlar açisindan son derece zengin olan bu besin, kemiklerin güçlenmesine destek saglar ve sinirleri de güçlendirir. Karaciger yetmezligine iyi gelen, kalp çarpintisini azaltan, böbrek tasinin düsmesine yardimci olan kuru fasulyenin bol kalorili oldugunu söylemistik. Yüz gram fasulyede üç yüz yirmi dokuz kalori var. Yani kuru fasulye son derece enerji veren bir besin. Kolestrol içermedigi için kalp ve damar tikanikligi sorunu yasayanlar da bolca tüketebilir. Fakat kuru fasulye gibi kuru bakliyatlarin nasil pisirildigi de çok önemlidir. Eger gerektigi biçimde pisirmez iseniz vitamin ve mineral degerleri kaybolabilir. Kuru fasülyeyi, öteki kuru bakliyatlar gibi pisme öncesi en az sekiz saat suda bekletmek, sismesini saglamak gerekir. Ayrica pisme esnasinda da çikan köpük alinmalidir. Kuru fasulyenin gaz yapmasini engellemek için de bu yöntemin uygulanmasi gerekir. Islatma sayesinde besinlerin içinde bulunan ve gaz yapan olagosakkaritler adli madde, baklagili islattiginiz suya geçiyor. Bu nedenle kuru fasulye ve benzeri besinler ne kadar çok suda bekletilirse o kadar iyi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder